Sprudlende samarbeid om Vinslottet
84 år etter at Vinmonopolet åpnet sitt sentralanlegg på Hasle startet samarbeidet mellom Höegh Eiendom og Profier om å utvikle det ikoniske teglsteinsbygget. Resultatet ble Vinslottet.
Höegh Eiendom er en stor aktør i eiendomsbransjen som både som forvalter og utvikler. Verdien av forvaltet eiendom er på 11,5 milliarder kroner, leieinntektene rundet en halv milliard i fjor. I tillegg er selskapet involvert i utviklingsprosjekter til over fem milliarder kroner.
Strenge vernekrav
Kjøpet av anlegget på Hasle ble starten på et hektisk reguleringsarbeid. Höegh samarbeidet med AF Eiendom og bygde boligprosjektet Krydderhagen og kontorer, men selve rosinen i pølsen med det ganske anonyme navnet Bygg 01, ville Höegh utvikle selv. Det ble arrangert en arkitektkonkurranse som Kristin Jarmund Arkitekter vant.
Byggets base og fotavtrykk skulle bevares, i tillegg ble det tilført tre nye etasjer på toppen. Det forelå tydelige krav til bevaring fra byantikvaren, men innvendig skulle det bli plass til 10.000 kvadratmeter med handelsareal og 223 leiligheter fordelt på 2-5 etg.. Mange av dem i et nybygg fra 4-6 etasje.
-Vi innså at vi ønsket å samarbeide med noen som både hadde god kompetanse på bolig og handel og valget falt på Profier, sier Thrygg.
Valgte Profier-modellen
Sammen etablerte de et «single purpose» selskap med 50/50 eierskap som kjøpte Bygg 01. Höegh og Profier hadde to representanter hver i styret og så ble det etablert samarbeidsgrupper mellom de to selskapene som stod sammen om utviklingen.
Denne måten å samarbeide mellom to sel-skaper er ikke unik. Profier har valgt denne formen i mange utviklingsprosjekter med alt fra tomteeiere som trenger kapital og en profesjonell samarbeidspartner til store eiendomsutviklere som enten trenger kapital eller kompetanse eller begge deler. Fordelen for samarbeidspartneren er at selskapet de etablerer sammen med Profier kjøper eiendommen. Det sikrer eier en tidlig utbetaling. Når prosjektet er solgt og avsluttet, deler partnerne overskuddet.
Sort belte i salg
Thrygg legger ikke skjul på at han hadde betydelig respekt for oppgaven med å bygge og selge 223 leiligheter i ett salgs- og byggetrinn.
-Det var litt sort belte i bolig og eiendomsutvikling for alt måtte skje på en gang. Det var ikke naturlig å bygge dette i flere trinn. Her kom Profiers kunnskap til sin rett. De visste hvordan de skulle utvikle, prise og markedsføre gode leiligheter som var salgbare, og de kunne handelssenter.
Thrygg roser også arkitekten Kristin Jarmund for ha gjort en svært god jobb. De gamle kvalitetene i bygget var bevart og bidrog til å gjøre det hele til et boligprosjekt og et handelssenter med helt spesielle kvaliteter.
Solgt 90 prosent på et halvår
De to samarbeidspartnerne var ikke direkte uheldig med timingen. Boligmarkedet var svært godt i 2016 og våren 2017, og på under et halvår var 90 prosent av leilighetene solgt. Thrygg mener samarbeidet mellom Höegh og Profier gir mye av forklaringen på at det gikk så bra. Han tegner et pent bilde av sluttproduktet.
-Dette er et resultat av god produktutvikling, gode leiligheter, god bevaring av gammel fin arkitektur og svært god oppfølgingen av byggeprosjektet. Her må jeg få skryte av Tone Lindmark i Profier og Solid Entreprenør som gjorde en svært god jobb med et stort og komplisert prosjekt.
-Ikke noe dere kunne gjort annerledes? -Vi har gjort mye riktig der oppe. Alltid noe som kunne vært bedre, men sluttresultatet er så bra at jeg mener vi har en kandidat til City-prisen eller tilsvarende et år frem i tid.
Avholdsbevegelsens navn
Og et godt økonomisk resultat? -Vi liker ikke å snakke om økonomiske resultater i enkeltprosjekter, men jeg kan bekrefte at resultatet er godt.
Frister samarbeidet til gjentakelse? -Absolutt, sier Eirik Thrygg.
Og hvordan ble anonyme Bygg 01 til Vinslottet? – Vinslottet var navnet bygget fikk av avholdsbevegelsen på 1920 tallet da bygget var under oppføring. Navnet Vinslottet eller Chateau Hasle som det også ble kalt, var nok den gang ment ironisk. Markedsavdelingen til Profier valgte å ta frem dette navnet igjen og slik ble det.