Bygg 01 – Oslo

Korte fakta

Adresse Haslevangen 16, Oslo
Areal 223 leiligheter, 9.000 kvm handel
Arkitekt Kristin Jarmund Arkitekter AS
Eiere Profier AS
Entreprenør SOLID AS
Prosjektleder Tone Lindemark
Megler Sem & Johnsen
Status Ferdigstilt 2019/20

Eiendomsutvikling handler ofte om langt mer enn å skape noe nytt, det handler også om å forvalte og foredle noe gammelt. Og sjelden har dette vært mer gyldig enn prosjektet vi har døpt Bygg 01, hvor de gamle lokalene til Vinmonopolet på Hasle i Oslo har fått nytt liv. En slik oppgave krever en nøysom hånd, byggets vernestatus betinger et nært og godt samarbeid med det offentlige. Å gjenskape og videreutvikle en så stor bygningsmasse krever arkitekter som evner å trekke de lange linjene, som klarer å gi dynamikk og liv til store flater. Kristin Jarmund Arkitekter var perfekte for oppgaven, de har en rekke storslåtte prosjekter bak seg.

Bygg 01 skaper et nytt og vitalt tilskudd til bydelen, med forretningslokaler i første etasje og 4 etasjer med 223 leiligheter over. 2, 3, 4 og 5-roms boliger varierende fra 22-144 kvadratmeter. De får gjennomtenkte, stilige og arealeffektive planløsninger, hvor mange av dem preges av den industriell «looken» som kjennetegnet bygget fra før av. En takhøyde på hele 3,7 meter gir klare assosiasjoner til leiligheter i New York, og flere av de øverste leilighetene får stor, privat terrasse men panoramautsikt til Holmenkollen, byen og fjorden. Dette gir boliger uten sidestykke i Norge. Leilighetene har gode kvaliteter. 1-stavs eikeparkett på alle gulv. flislagt bad og norsk kvalitetskjøkken fra Sigdal. Fasadene får en kombinasjon av mur, tre, glass og stål, et uttrykk som skaper et stilfullt og representativt preg.

Les mer

Sprudlende samarbeid om Vinslottet

84 år etter at Vinmonopolet åpnet sitt sentralanlegg på Hasle startet samarbeidet mellom Höegh Eiendom og Profier om å utvikle det ikoniske teglsteinsbygget. Resultatet ble Vinslottet.

Höegh Eiendom er en stor aktør i eiendomsbransjen som både som forvalter og utvikler. Verdien av forvaltet eiendom er på 11,5 milliarder kroner, leieinntektene rundet en halv milliard i fjor. I tillegg er selskapet involvert i utviklingsprosjekter til over fem milliarder kroner.

Strenge vernekrav
Kjøpet av anlegget på Hasle ble starten på et hektisk reguleringsarbeid. Höegh samarbeidet med AF Eiendom og bygde boligprosjektet Krydderhagen og kontorer, men selve rosinen i pølsen med det ganske anonyme navnet Bygg 01, ville Höegh utvikle selv. Det ble arrangert en arkitektkonkurranse som Kristin Jarmund Arkitekter vant.

Byggets base og fotavtrykk skulle bevares, i tillegg ble det tilført tre nye etasjer på toppen. Det forelå tydelige krav til bevaring fra byantikvaren, men innvendig skulle det bli plass til 10.000 kvadratmeter med handelsareal og 223 leiligheter fordelt på 2-5 etg.. Mange av dem i et nybygg fra 4-6 etasje.

-Vi innså at vi ønsket å samarbeide med noen som både hadde god kompetanse på bolig og handel og valget falt på Profier, sier Thrygg.

Valgte Profier-modellen
Sammen etablerte de et «single purpose» selskap med 50/50 eierskap som kjøpte Bygg 01. Höegh og Profier hadde to representanter hver i styret og så ble det etablert samarbeidsgrupper mellom de to selskapene som stod sammen om utviklingen.

Denne måten å samarbeide mellom to sel-skaper er ikke unik. Profier har valgt denne formen i mange utviklingsprosjekter med alt fra tomteeiere som trenger kapital og en profesjonell samarbeidspartner til store eiendomsutviklere som enten trenger kapital eller kompetanse eller begge deler. Fordelen for samarbeidspartneren er at selskapet de etablerer sammen med Profier kjøper eiendommen. Det sikrer eier en tidlig utbetaling. Når prosjektet er solgt og avsluttet, deler partnerne overskuddet.

Sort belte i salg
Thrygg legger ikke skjul på at han hadde betydelig respekt for oppgaven med å bygge og selge 223 leiligheter i ett salgs- og byggetrinn.

-Det var litt sort belte i bolig og eiendomsutvikling for alt måtte skje på en gang. Det var ikke naturlig å bygge dette i flere trinn. Her kom Profiers kunnskap til sin rett. De visste hvordan de skulle utvikle, prise og markedsføre gode leiligheter som var salgbare, og de kunne handelssenter.

Thrygg roser også arkitekten Kristin Jarmund for ha gjort en svært god jobb. De gamle kvalitetene i bygget var bevart og bidrog til å gjøre det hele til et boligprosjekt og et handelssenter med helt spesielle kvaliteter.

Solgt 90 prosent på et halvår
De to samarbeidspartnerne var ikke direkte uheldig med timingen. Boligmarkedet var svært godt i 2016 og våren 2017, og på under et halvår var 90 prosent av leilighetene solgt. Thrygg mener samarbeidet mellom Höegh og Profier gir mye av forklaringen på at det gikk så bra. Han tegner et pent bilde av sluttproduktet.

-Dette er et resultat av god produktutvikling, gode leiligheter, god bevaring av gammel fin arkitektur og svært god oppfølgingen av byggeprosjektet. Her må jeg få skryte av Tone Lindmark i Profier og Solid Entreprenør som gjorde en svært god jobb med et stort og komplisert prosjekt.

-Ikke noe dere kunne gjort annerledes? -Vi har gjort mye riktig der oppe. Alltid noe som kunne vært bedre, men sluttresultatet er så bra at jeg mener vi har en kandidat til City-prisen eller tilsvarende et år frem i tid.

Avholdsbevegelsens navn
Og et godt økonomisk resultat? -Vi liker ikke å snakke om økonomiske resultater i enkeltprosjekter, men jeg kan bekrefte at resultatet er godt.

Frister samarbeidet til gjentakelse? -Absolutt, sier Eirik Thrygg.

Og hvordan ble anonyme Bygg 01 til Vinslottet? – Vinslottet var navnet bygget fikk av avholdsbevegelsen på 1920 tallet da bygget var under oppføring. Navnet Vinslottet eller Chateau Hasle som det også ble kalt, var nok den gang ment ironisk. Markedsavdelingen til Profier valgte å ta frem dette navnet igjen og slik ble det.